9/23/2013

«Επιστροφή στις ρίζες για να έχουμε μέλλον»


 Γραφικό, γαντζωμένο αμφιθεατρικά σε μια εκπληκτικής ομορφιάς πλαγιά, δεσπόζει αιώνες τώρα, καταμαρτυρώντας το ένδοξο ιστορικό παρελθόν που φτάνει στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αλλά και το παρόν. 

 Συνέντευξη με τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ


«Το στοίχημά μας; Να ξαναβρεί η γη μας την αξία της. Να πάρουν στα χέρια τους τις υποθέσεις του χωριού οι νέες γενιές» Π.Κ. 

 Απλοί, φιλικοί, φιλόξενοι οι ντόπιοι, απολαμβάνουν το βουνίσιο αναζωογονητικό αεράκι της Αρκαδίας, από τα 1.365 υψόμετρο. Το υψηλότερο κατοικημένο χωριό της Πελοποννήσου, τα Μαγούλιανα. Νέος άνεμος πνέει και στο νεοεκλεγέν δ.σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Μαγουλιανιτών. 

Μιλάμε με τον πρόεδρό του Παναγιώτη Κυριακόπουλο

. - Μαγούλιανα της ιστορίας; 

  «Υπήρξε κεφαλοχώρι, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και υλοποίηση της Επανάστασης του 1821. Μετά την απελευθέρωση οι Μαγουλιανίτες "σκορπίστηκαν" σ' όλο τον κόσμο. Συγκρότησαν δική τους Αδελφότητα στην Αμερική, έφτιαξαν χωριά και γειτονιές κυρίως στην Ηλεία, στην Αχαΐα, στην Κορινθία, τη Μεσσηνία. Φυσικά "γέμισαν" και την Αττική. Το 1949 συγκρότησαν τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μαγουλιανιτών. Δύσκολες εποχές και το φορτίο μεγάλο». -

 Πότε αναλάβατε το Σύλλογο; 

 «Τον περασμένο Μάιο, αντικαθιστώντας την επί 18 χρόνια ίδια (σχεδόν μονοπρόσωπη...) διοίκηση. Ψήφισαν 10 φορές περισσότεροι συγχωριανοί μας, με τη νεολαία να κυριαρχεί. Μέσα σε 2-3 μήνες προσπαθήσαμε να "προλάβουμε" τον καιρό, διοργανώνοντας δράσεις που τρέχουν». 

 - Οπως; 

«Στο δικό μας σχολείο ξεκινήσαμε τη συλλογή παλιών εργαλείων, αντικειμένων, φορεσιών κ.τ.λ. με στόχο τη συγκρότηση και λειτουργία ενός μουσείου. Διοργανώσαμε έκθεση παλιάς φωτογραφίας από την περασμένη ζωή του χωριού. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική. Φέρνουν όσα αντικείμενα είχαν, ανοίξανε τα μπαούλα και μας φέρνουν τις παλιές φωτογραφίες και μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία "ξαναζεί" το χωριό τις εποχές της σκληρής δουλειάς, την εποχή της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς! Διοργανώσαμε επίσης έκθεση ζωγραφικής, ξαναγέμισε το σχολείο, 21 χρόνια μετά το κλείσιμό του, με παιδικές φωνές και το χαμόγελο άνθησε στους παλαιότερους».

 - Στοίχημα το χαμόγελο; 

  «Μεγάλο ζήτημα.Θέλουμε να μάθουν τα παιδιά μας για τον τόπο τους, να "δεθούν" με τη γη μας, να βρουν τις δικές μας γερές ρίζες! Θέλουμε, σε συνεργασία με τα γύρω χωριά, να μετατρέψουμε τα δικά μας παλιά σχολεία σε κέντρα μελέτης, ανάδειξης, προβολής της πραγματικής ιστορίας του τόπου μας! Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να τα καταφέρουμε! Αυτό το έδειξε η συγκίνηση από τους ήχους της φλογέρας».

 - Της φλογέρας;

  «Στο γλέντι που έγινε στο χώρο του συλλόγου Νέων του χωριού μας, τα δικά μας παιδιά χειροκρότησαν τον Π. Κοκκώνη, που έπαιξε δημοτικούς σκοπούς μόνο με τη φλογέρα του. Και σκόρπισε ο αέρας τη μελωδία σ' όλα τα χωριά και τις βουνοκορφές. Και γείραν' τα ελατόκλαρα από τη μαγεία. Και ο αντίλαλος, από την απέναντι πλαγιά του Μαινάλου, "ξαναγύριζε" τον ήχο δημιουργώντας την εντύπωση ότι ο Πάνας συνεχίζει και παίζει στα δικά μας βουνά. Μέγιστο ζήτημα ο ήχος της φλογέρας, στη σημερινή εποχή».

 - Τι άλλα σχέδια έχετε; 

 «Να αναδείξουμε-αξιοποιήσουμε τον αρχαιολογικό χώρο και την εκκλησία στην είσοδο του χωριού, στη θέση "Πετροβούνι". Να λειτουργήσουμε Μοραΐτικο-Αρκαδικό παρατηρητήριο στο Αργυρόκαστρο στα 1.450 μ. Ηδη η περιφέρεια έδειξε ενδιαφέρον. Να ανοίξουν, να σηματοδοτηθούν τα μονοπάτια μας, να αναδείξουμε τις νεροπηγές μας, να "ημερέψουμε" τα χιλιάδες άγρια δέντρα μας».

- Πώς θα γίνει αυτό;

  «Φιλοδοξούμε να φτιάξουμε πρόγραμμα για τις επόμενες 10ετίες μαζί με ολόκληρο το δυναμικό του χωριού, που θα προσανατολίζει σωστά και θα ενεργοποιεί αποτελεσματικά τις σημερινές και αυριανές γενιές. Για να παραμείνουν οι μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό, να κρατάνε τα σπίτια ανοιχτά, τα τζάκια αναμμένα, τις καρδιές ζεστές» 


ΠΗΓΗ http://www.enet.gr

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γίνετε φίλοι μας στα Δημοτικά Τραγούδια
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...