6/23/2012

Ρομαντικοί προπολεμικοί περίπατοι στο λόφο Φιλοπάππου
Oι ρομαντικοί προπολεμικοί περίπατοι των Αθηναίων στο λόφο Φιλοπάππου υπό τους ήχους της μουσικής.
Προπολεμικά, τα καλοκαιρινά φεγγαρόβραδα, ο χωματόδρομος της Αποστόλου Παύλου προς τον λόφο του Φιλοπάππου είχε την τιμητική του.
Πλήθος κόσμου συνέρρεε από κάθε γωνιά της....

αθηναϊκής γης να απολαύσει τις φεγγαρόλουστες νύχτες.


Αριστερά βρισκόταν το "Δασύλλιον του Σωκράτους" και δεξιά το "Δασύλλιον της Πνυκός". ΄Ηταν όμως αρχαιολογικός χώρος, οπότε η λειτουργία των καταστημάτων ήταν περιορισμένη. Οι φύλακες άνοιγαν με την ανατολή του ηλίου και έκλειναν με τη δύση. Η πελατεία, νεαρά αγόρια και κορίτσια, μητέρες ή νταντάδες με παιδάκια και απόμαχοι της βιοπάλης, δροσίζονταν στο ειδυλλιακό τοπίο.


Ωστόσο και μετά το κλείσιμο ο τόπος ήταν ελκυστικός. Μαγευτικοί περίπατοι προς τον λόφο του Φιλοπάππου και το δασάκι του Αστεροσκοπείου, πέρα από το εκκλησάκι του Άι-Δημήτρη του Λουμπαρδιάρη. Οι περισσότεροι σταματούσαν για ένα γλυκό του κουταλιού στο καφενεδάκι του Κανάλη, κάτω από την περικοκλάδα με το αγιόκλημα. Στο καφενεδάκι αυτό εξυπητερούνταν και όσα μυστήρια γίνονταν στον Λουμπαρδιάρη, που δεν ήταν λίγα..


Κι εδώ διάφοροι ήχοι μουσικής, από λαϊκά μοτίβα έως ελαφρά κλασική, επιστρατεύονταν για να τέρψουν τους θαμώνες. Το 1939, ο Κ.Στουρνάς γράφει: "Και οι σκιές των αρχαίων ποιητών, καλλιτεχνών και φιλοσόφων, που πάντοτε οι αρχαιολόγοι και οι αρχαιόφιλοι θέλουν να τις φαντάζονται περιπλανώμενες, έστω και ύστερα από τις χιλιετηρίδες που έχουν περάσει, εις τα ιερά και ωραία εν ταυτώ τούτα μέρη, ασφαλώς θα εξεπλήσσοντο προ των συνηθειών της μοντέρνας εποχής, που δεν εννοεί ανάπαυσιν και ψυχαγωγίαν χωρίς ...ήχον, θόρυβον, μουσικήν"

ΠΗΓΗ -diadromi.com

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γίνετε φίλοι μας στα Δημοτικά Τραγούδια
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...