5/20/2012

Τρενοποδήλατα στο δίκτυο του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο


Στόχος η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού

Υπογράφεται τις επόμενες μέρες μνημόνιο συνεργασίας του ΟΣΕ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το 2013 αναμένεται να μπουν τα πρώτα τρενοποδήλατα, με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των υποδομών, στο δίκτυο του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο. Ένα δίκτυο που τελεί υπό αναστολή αλλά δεν έχει εγκαταληφθεί και γίνονται συντηρήσεις στις γραμμές. Οι εκλογές σταμάτησαν προσωρινά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του ΟΣΕ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά τις προσεχείς μέρες οι υπογραφές θα πέσουν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από το περιφερειακό πρόγραμμα σχεδιασμού αλλά και αναζήτησης επενδυτών που θα φέρουν τα τρενοποδήλατα και θα μισθώνουν προς όφελος του ΟΣΕ γραμμή και σταθμούς.


Σύμφωνα και με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Realnews (ένθετο planet) υπάρχει σκέψη να αναπτυχθεί από τις αρχές του επόμενου χρόνου ένα νέο σπορ, όπως είναι το mountain bike, που θα συνδυάζει την ποδηλασία με την εκδρομή , με στόχο να προσφέρει τις χαρές μιας διαδρομής του τρένου. Ο τουρίστας θα χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό ποδήλατο, το railbike (τρενοποδήλατο) του οποίου οι ρόδες θα εφάπτονται στις ράγες.


Για το σκοπό αυτό ο ΟΣΕ συνεργάζεται με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη ενώ είχε πραγματοποιηθεί και σύσκεψη με Ιταλούς εμπειρογνώμονες. Στα πλεονεκτήματα του τρενοποδήλατου είναι ότι οι διαδρομές του τρένου είναι μοναδικές αφού δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με αυτοκίνητο ή ποδήλατο, ενώ οι εικόνες που θα αντικρίζει ο επισκέπτης είναι μοναδικές με λίθινα και σιδερένια γεφύρια, σήραγγες σκαμμένες στο χέρι και σημεία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς στο τμήμα από τον Αχλαδόκαμπο ως την Καλαμάτα.


Οι σταθμοί αναμένεται να γίνουν χώροι ενοικίασης των ποδηλάτων, καταλύματα για όσους θα ήθελαν να μείνουν μερικές μέρες ενώ σχεδιάζεται ανάλογα με την περιοχή το τρενοποδήλατο να συνδυάζεται με πεζοπορία σε μονοπάτια ή επισκέψεις σε μοναστήρια με σκοπό την ανάπυτξη του εναλλακτικού τουρισμού και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.


Παναγιώτης Θεοφανόπουλος - πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΣΕ


Ο πρόεδρος του ΟΣΕ Π. Θεοφανόπουλος αναφέρει στην εφημερίδα πως "είναι ένα έργο που οδηγεί σε μία συνεργασία του ΟΣΕ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους τοπικούς φορείς , η οποία δημιουργεί τιςω προϋποθέσεις να ζωντανέψει ένα δίκτυο το οποίο είναι σε αναστολή, αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και επενδύσεις σε περιοχές όχι τόσο ευνοημένες. Στόχος μας είναι να φέρουμε τον απλό κόσμο κοντά στον σιδηρόδρομο, στις μοναδικές περιοχές από τις οποίες διέρχεται, αλλά και στα παλιά τεχνικά έργα που έχουν κατασκευαστεί κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου, τα οποία αποτελούν μνημεία τεχνικών κατασκευών όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".
ΠΗΓΗ arcadiaportal.gr

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γίνετε φίλοι μας στα Δημοτικά Τραγούδια
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...