4/23/2012

Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτ​υρας και Τροπαιοφόρ​ος

Καταγόταν από τα μέρη της Καππαδοκίας και από επιφανές γένος.
Η μητέρα του καταγόταν από τα μέρη της Παλαιστίνης.
Ήταν χιλίαρχος του ρωμαϊκού στρατού.
Επί Διοκλητιανού, πριν αποκεφαλιστεί....


υποβλήθηκε σε μια σειρά από πολλά και φρικτά βασανιστήρια. Κατά τη διάρκεια των βασάνων, πολλοί από τους ειδωλολάτρες, ακόμη και από τους διώκτες και τους δημίους του, ασπάστηκαν το χριστιανισμό.
Το τίμιο λείψανό του μεταφέρθηκε από το δούλο του στη κωμόπολη της Παλαιστίνης Λύδδα, πατρίδα της μητέρας του Αγίου.


Οι χαρακτηρισμοί "ελευθερωτής των αιχμαλώτων" και "υπερασπιστής των πτωχών" διότι ο Γεώργιος πριν από το μαρτύριό του, όντας κάτοχος και απόλυτος κύριος της μεγάλης περιουσίας των γονέων του, απελευθέρωσε όλους του δούλους του και μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς.
"Ιατρός ασθενούντων" αποκαλείται ο Άγιος, διότι με την θαυματουργική του χάρη, η οποία αιώνες τώρα εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως προς τους πιστούς, θεραπεύει παντοειδής σωματικές και ψυχικές ασθένειες.


Η ιδιότητά του, τέλος, ως γενναίου και τροπαιοφόρου αξιωματούχου του ρωμαϊκού στρατού γρήγορα συντέλεσε, ώστε ο Άγιος να καθιερωθεί ως προστάτης στρατευμάτων, μοναχικών ταγμάτων, βασιλέων και ολόκληρων βασιλείων ήδη από τη βυζαντινή εποχή μέχρι και τους νεότερους χρόνους σε Ανατολή και Δύση, γι αυτό εγκωμιάζεται στο Απολυτίκιο ως "υπέρμαχος βασιλέων".

ΠΗΓΗ http://www.i-diadromi.

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γίνετε φίλοι μας στα Δημοτικά Τραγούδια
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...