3/07/2012

Λαική μετεωρολογία

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΗΞΕΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
ΑΛΗΘΕΙΕΣ :

1. 'Ενας δακτύλιος γύρω από το φεγγάρι σημαίνει βροχή.

Ο δακτύλιος δημιουργείται όταν μικροσκοπικοί παγοκρύσταλλοι, που υπάρχουν σε λεπτά θυσανοειδή σύννεφα (τα λεγόμενα "ανώτερα νέφη", σε ύψος πάνω από 6000 μέτρα), διαθλούν το φως του φεγγαριού και σχηματίζουν ολόγυρα του ένα φωτεινό στεφάνι, την άλω. Τα σύννεφα αυτά σχηματίζονται στο άνω μέρος της ατμόσφαιρας, όταν ένα θερμό μέτωπο πλησιάζει τον αέρα του εδάφους, που είναι ψυχρότερος. Δεδομένου ότι μια σύγκρουση μαζών αέρος δημιουργεί καταιγίδα, είναι πολύ πιθανόν ότι, μέσα σε 36 ώρες, θα πρέπει να πέσει στην περιοχή βροχή (ή και χιόνι).

2. 'Οταν τα ανοιξιάτικα και φθινοπωρινά βράδυα, μοιάζει από ένα ποτάμι να ανεβαίνει κάτι σαν αχνός, είναι προάγγελος παγετού.

Οι τολύπες ομίχλης είναι ένδειξη ότι ο θερμός και νοτισμένος αέρας της επιφάνειας του ποταμού αναμιγνύεται με ψυχρότερο αέρα που έρχεται πέρα από τις όχθες, καθώς το χώμα απελευθερώνει την θερμότητα της ημέρας. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, η συνέπεια μπορεί να'ναι παγετός.

3. 'Ενας ουρανός γεμάτος από σειρές θυσανωτά συννεφάκια, σημαίνει βροχή σε 24 ώρες.

'Οταν είναι έτσι ο ουρανός μας λέει ότι το είδος νέφωσης που επικρατεί οφείλεται σε θυσανοσωρείτες (ανώτερα νέφη) και/ή υψισωρείτες (μέσα νέφη). Τα νέφη αυτά είναι η "εμπροσθοφυλακή" ενός θερμού μετώπου που πλησιάζει, και που θα περάσει πάνω από ψυχρότερα στρώματα αέρα, τα οποία βρίσκονται κοντά στο έδαφος, σχηματίζοντας έτσι πυκνότερα σύννεφα που - μέσα σε μια μέρα, συνήθως - θα φέρουν βροχή.

4. 'Οταν ο άνεμος έρχεται από τα βορειοδυτικά, είναι μέρα ευνοική για δουλειές.

Στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, οι βορειοδυτικοί άνεμοι φέρνουν καλοκαιρία. Αυτό, φαίνεται, δημιουργεί καλή διάθεση για τα πάντα, και επομένως ευνοικό κλίμα και για τις δουλειές.

5. Τα χελιδόνια και οι νυχτερίδες πετούν χαμηλότερα πριν από την θύελλα.

Τα αυτιά τους είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης. 'Οταν το βαρόμετρο αρχίζει να πέφτει, αναγκάζονται να πετούν πλησιέστερα προς το έδαφος για να εξισορροπούν την πίεση. 'Ενας άλλος λόγος είναι ότι και τα έντομα με τα οποία τρέφονται, κατεβαίνουν κι εκείνα πιο χαμηλά όταν το βαρόμετρο πέφτει. Κι επειδή το βαρόμετρο αρχίζει να κατεβαίνει περίπου δώδεξα ώρες πριν από μια καταιγίδα, η συμπεριφορά των πετούμενων μπορεί να είναι μια πρώτη ένδειξη κακοκαιρίας.

6. 'Ενα πρωινό ουράνιο τόξο στα δυτικά θα φέρει βροχή.

Το ουράνιο τόξο σχηματίζεται όταν το φως του ήλιου περνάει μέσα από σταγόνες βροχής, οπότε οι σταγόνες παίζουν το ρόλο πρισμάτων. Οι σταγόνες αυτές πρέπει να βρίσκονται απέναντι στον ήλιο, άρα για να δώσουν ουράνιο τόξο το πρωί, που ο ήλιος είναι στην Ανατολή, εκείνες πρέπει να'ναι στη Δύση. Κι επειδή ως επί το πλείστον, ο καλός ή ο κακός καιρός έρχεται από τα δυτικά, η βροχή μάλλον πρέπει να πλησιάζει.

7. Κόκκινος ουρανός το βράδυ, ο ναυτικός χαίρεται. Κόκκινος ουρανός το πρωί, ο ναυτικός παίρνει τα μέτρα του.

'Οταν ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά, το φως του διανύει μεγαλύτερη απόσταση διαμέσου της ατμόσφαιρας. 'Ετσι, οι περισσότερες από τις μικρού μήκους κύματος κυανές ακτίνες του διασκορπίζονται από μόρια αέρα και σκόνης, με αποτέλεσμα, από τα χρώματα του ηλιακού φωτός να είναι ορατό μόνο το ερυθρό. Σ'έναν σχετικά ασυννέφιαστο ουρανό, μια κόκκινη δύση είναι συνήθως σημάδι υπάρξεως κάποιου συστήματος υψηλής πιέσεως κατά τα δυτικά, το οποίο μπορεί να φέρει για αρκετές μέρες καλοκαιρία και γαλήνη.Μια κόκκινη ανατολή ηλίου αποτελεί συνήθως ένδειξη ότι μια στεγνή μάζα αέρος κινείται προς τα ανατολικά : Καθώς απομακρύνεται, είναι πολύ πιθανό να παραχωρήσει τη θέση της σε κάποιο λιγότερο ευνοικό καιρικό σύστημα.

8. Κόκκαλα, κάλοι και δόντια πονούν, όταν έρχεται θύελλα.

'Οταν το βαρόμετρο πέφτει απότομα, μπορεί να δημιουργηθεί πίεση αερίων γύρω από ένα ευαίσθητο κόκκαλο ή κάποια σάπια ρίζα δοντιού. Αυτή η ανεπαίσθητη διαφορά πίεσης παρέχει σε μερικούς ανθρώπους την ικανότητα να διαισθάνονται την πτώση του βαρόμετρου - κάτι που συνήθως δείχνει ότι έρχεται καταιγίδα.

9. Οι βάτραχοι κοάζουν πιο πολύ πριν από τη βροχή.

Δεν μπορούν να ανεχθούν την εξάτμιση μεγάλου μέρους της υγρασίας του δέρματος τους. 'Ετσι τις μέρες που η υγρασία είναι χαμηλή, βρίσκονται τις περισσότερες ώρες μέσα στο νερό. Πριν όμως από μια καταιγίδα, οπότε η υγρασία είναι χαμηλότερη, το πιθανότερο είναι να βρίσκονται έξω από το νερό και να κοάζουν.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι αρκετά έγγυρα. Γύρω από τη λαική μετεωρολογία υπάρχουν όμως άλλα τόσα ψέμματα και μύθοι, όπως ότι όταν το τρίχωμα των ζώων είναι πιο φουντωτό, ο χειμώνας θα είναι πολύ ψυχρός ή ότι πολύ ψυχροί χειμώνες αντιστοιχούν απαραίτητα σε πολύ θερμά καλοκαίρια.

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γίνετε φίλοι μας στα Δημοτικά Τραγούδια
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...