3/05/2012

Η ιστορία του παγωτού!!


Η ιστορία του παγωτού αρχίζει πάνω από 3.000 χρόνια πριν στην Κίνα.

 Πολλά δροσερά πράγματα εφευρέθηκαν στην Κίνα . Ομπρέλες , τα γυαλιά και τα πυροτεχνήματα, αλλά η πιο νόστιμη και πιο κρύα κινεζική εφεύρεση είναι το χιόνι παγωτό . Οι άνθρωποι ανάμειξαν χιόνι και πάγο από τα βουνά με φρούτα , κρασί και μέλι για να κάνουν μια νόστιμη λιχουδιά.

Πώς έφθασε στους Ρωμαίους η ιδέα της παραγωγής χιονιού παγωτού, δεν το γνωρίζουμε . Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το 62 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων ήθελε να φάει παγωτό-χιόνι τόσο πολύ, που έστειλε σκλάβους μέχρι τα βουνά για να φέρουν πίσω χιόνι και πάγο. Στη συνέχεια οι μάγειρες του τα ανακάτεψαν με νέκταρ, φρούτα και μέλι και εν κατακλείδι ο Νέρων έφαγε με ευχαρίστηση το επιδόρπιο του .


Το 1295 ο Marco Polo, o μεγάλος τυχοδιώκτης , επέστρεψε από την Κίνα στην Ιταλία με μια νέα συνταγή για την κατασκευή "χιονοπαγωτού" . Στην πορεία προέκυψε η ιδέα για την ανάμειξη γάλατος βουβάλου με χιόνι έτσι ώστε να έχουμε ένα πιο κρεμώδες αποτέλεσμα. Η καινοτομία "έπιασε" και σύντομα οι πλούσιοι άνθρωποι της Ιταλίας απολάμβαναν παγωμένο το γάλα τους.


Το 1533 η Αικατερίνη των Μεδίκων της Φλωρεντίας έγινε η Βασίλισσα της Γαλλίας, όταν παντρεύτηκε τη γαλλο βασιλιά Henry II. Ένα από τα πράγματα που πήρε μαζί της όταν μετακόμισε από την Ιταλία για το κάστρο της στη Γαλλία ήταν η συνταγή για την παρασκευή παγωμένου γάλατος . Σύντομα, πολλοί από τους μάγειρες στη Γαλλία πρόσθεασαν στο ρεπερτόριο τους την υπέροχη λιχουδιά . Ένας γαλλος σεφ άνοιξε μάλιστα ένα εξειδικευμένο μαγαζί για να πουλάει το νόστιμο επιδόρπιο . Ήταν ο πρώτος μάγειρας που προσθέσε γεύσεις όπως η σοκολάτα και φράουλα στο παγωμένο γάλα .


Όταν ο Κάρολος Α 'της Αγγλίας επισκέφθηκε τη Γαλλία του 1600 δοκίμασε το παγωμένο γάλα και το αγάπησε τόσο πολύ, που ζήτησε από το γαλλο σεφ που μαγείρευε για αυτόν να του πουλήσει τη συνταγή . Ο Κάρολος Α της Αγγλίας πήρε τη συνταγή πίσω στην Αγγλία μαζί του και οι πλούσιοι ανθρώποι της Αγγλίας άρχισαν να τρώνε και αυτοί τα νόστιμα κρύα επιδόρπια .


Το 1700 , ο Κυβερνήτης Μπλάντεν του Μεριλαντ , ο οποίος ήταν από την Αγγλία , σερβίρει παγωτό στους επισκέπτες του. Εβδομήντα έξι χρόνια αργότερα, η πρώτη τζελατερία της Αμερικής άνοιξε στη Νέα Υόρκη .


Το 1851 ο Jacob Fussel άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο παγωτού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στη Βαλτιμόρη, Maryland . Το 1899, ο Αύγουστος Gaulin, ο οποίος έζησε στη Γαλλία , ανακάλυψε τον ομογενοποιητή, που βοήθησε στο να δώσει στο παγωτό μια πραγματικά λεία υφή . Το 1902 ο Αύγουστος Gaulin εφηύρε ένα νέο είδος καταψύκτη παγωτού με αποτέλεσμα πιο γρήγορο πάγωμα.


Το 1903 ο Marchiony Italo ανακάλυψε το παγωτό χωνάκι και κατοχυρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ιδέα του. Η ποτοαπαγόρευση το 1919 οδήγησε στο άνοιγμα πολλών παγωτατζίδικων στις Ηνωμένες Πολιτείες . .


Αυτή η ζήτηση για παγωτό οδήγησε στην εφεύρεση του πρώτου παγωτού σοκολάτας . Τη συνέχεια την ξέρετε... Μικροί -μεγαλοι κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτή τη δροσερή γεύση που γαργαλάει τον ουρανίσκο τους!

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γίνετε φίλοι μας στα Δημοτικά Τραγούδια
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...